måndag 8 april 2013

Etsa knivblad med svavelsyra..

Etsa knivblad med syra. Det är
starka grejer som kan sluta i rena katastrofen. Själv fick jag en gång batterisyra på mig, från ett truckbatteri som exploderade 30 cm från mitt ansikte. Blodig i ansiktet med ögonen fulla av syra och i fullständig chock av vad som hände. En liten gnista från min ringnyckel som gick emot en av polerna tände gasen från batteriet. Det small som dynamit rätt i nyllet på mig!! Synen skrynklade bara ihop sig och det blev helt grått.Sedan kände jag hur andra rusade fram tog mig i armen och drog in mig i ett rum och började spruta vatten i mina ögon.. Det var nog räddningen för min syn den gången..
Efter det har jag haft en väldig respekt för syror, det är inget att leka med.
Tyvärr finns inte så många andra alternativ än just syra ibland..
Men då vill jag tala om för alla som sysslar med knivsmide och damask i synnerhet..
Att testa med järnklorid som finns att köpa i konstnärsbutiker. Gula kulor i plastburkar på 1 kg.ca 160 kr.

Jag smidde ihop en HD-kedja till en kniv på prov. (Ni vet dom där tuffa killarnas motorcyklar)
Jag hade fått en gammal kedja av en farbror som i sin ungdom åkte på en Harley
. Nu för tiden tror jag dom flesta nyare motorcyklar av det märket är remdrivna..eller? Jag har ingen HD, ingen annan motorcykel heller av den enkla anledningen att jag inte har behörighet för mc. En moppe har jag där emot som går på rem, men det ger inte riktigt det rätta" HD stuket"att dra ut på vägarna med den.. Husqvarna Novolett heter den, röd och fin och med trampor som man cyklar igång den med!! (Den har inget riktigt HD ljud heller kan jag berätta.)
Förlåt!! Nu svävade jag iväg igen.. Det var ju JÄRNKLORID!!! som jag skulle berätta om.
En liten glasburk på 5 cm i diameter och 15 cm hög fyllde jag ca 4-5 cm med järnklorid och resten vatten.Ner med bladet för ett första test.
(Jag har bara gjort ett test ännu) Det tog ett riktigt bett i bladet,nu är väl kanske inte en MC kedja som riktigt knivstål men om ni provar så lämna det inte utan kolla hela tiden hur djup etsning ni vill ha.Jag gjorde inte det och det gick fort och lite för mycket..

3 kommentarer:

ANITA sa...

Wow:-):-):-):-)
Harley Davidson:-) :-) :-) :-)
Og den tøffe hjelmen:-) :-) :-)
Litt av en historie du forteller:-)
Hadde du komt til mitt sykehus og min avd hadde vi nok skylt de øynene dine lenge!Farlig syre!
Ellers bra innlegg Stenberga!Bravo!Klem Anita

chaly swe sa...

Vet du var man kan få tag på järnklorid ? Har letat som en galning men finner det icke! Vore jätte snällt om du kunde skriva var det finns. Mvh Josef

stenberga stone art sa...


Hej på dig Josef!
Självklart här är stället för dig.
Järnklorid kan köpas på
IB Walströms konstnärsmaterial.
http://www.ibwahlstrom.se/

176 kr för ett halvt kilo. Ett smalt glas med plats för ett knivblad, så räcker det länge..Lika delar vatten/klorid. borde göra susen. Du får prova dig fram.. Lycka till!! Roger