torsdag 25 april 2013

Renovera måla och tapetsera..

Nu har det har skett en "upptrappning" i huset här hemma!!!
Det börjar alltid med att det är fint och bra allt, men så smyger det in en känsla att man vill ha något lite nytt!!
(Det brukar komma från inredningstidningar som ett litet frö som växer i min hustru)
Man går och drar sig för att börja för det ställer till det rätt rejält i hela huset och det blir oftast mer jobb än vad som var tänkt. (Det är sällan det blir mindre!!)

Nu har det varit full sysselsättning ett par månader med renoveringar i nästan alla rum.
Ljusa fina färger, nya tapeter och en uppfräschning av trappan
Jag började  med att snida ut en stam
och grenar som följer trappan.




Sedan var det blommor och blad som var på tur.

Det gick som det brukar när det börjar "bubbla"en liten trädalv växte fram på en gren.!!
Där sitter han nu och läser,Det kanske är en sådan där inredningstidning som Boel
läser ?!!

måndag 8 april 2013

Etsa knivblad med svavelsyra..

Etsa knivblad med syra. Det är
starka grejer som kan sluta i rena katastrofen. Själv fick jag en gång batterisyra på mig, från ett truckbatteri som exploderade 30 cm från mitt ansikte. Blodig i ansiktet med ögonen fulla av syra och i fullständig chock av vad som hände. En liten gnista från min ringnyckel som gick emot en av polerna tände gasen från batteriet. Det small som dynamit rätt i nyllet på mig!! Synen skrynklade bara ihop sig och det blev helt grått.Sedan kände jag hur andra rusade fram tog mig i armen och drog in mig i ett rum och började spruta vatten i mina ögon.. Det var nog räddningen för min syn den gången..
Efter det har jag haft en väldig respekt för syror, det är inget att leka med.
Tyvärr finns inte så många andra alternativ än just syra ibland..
Men då vill jag tala om för alla som sysslar med knivsmide och damask i synnerhet..
Att testa med järnklorid som finns att köpa i konstnärsbutiker. Gula kulor i plastburkar på 1 kg.ca 160 kr.

Jag smidde ihop en HD-kedja till en kniv på prov. (Ni vet dom där tuffa killarnas motorcyklar)
Jag hade fått en gammal kedja av en farbror som i sin ungdom åkte på en Harley
. Nu för tiden tror jag dom flesta nyare motorcyklar av det märket är remdrivna..eller? Jag har ingen HD, ingen annan motorcykel heller av den enkla anledningen att jag inte har behörighet för mc. En moppe har jag där emot som går på rem, men det ger inte riktigt det rätta" HD stuket"att dra ut på vägarna med den.. Husqvarna Novolett heter den, röd och fin och med trampor som man cyklar igång den med!! (Den har inget riktigt HD ljud heller kan jag berätta.)
Förlåt!! Nu svävade jag iväg igen.. Det var ju JÄRNKLORID!!! som jag skulle berätta om.
En liten glasburk på 5 cm i diameter och 15 cm hög fyllde jag ca 4-5 cm med järnklorid och resten vatten.Ner med bladet för ett första test.
(Jag har bara gjort ett test ännu) Det tog ett riktigt bett i bladet,nu är väl kanske inte en MC kedja som riktigt knivstål men om ni provar så lämna det inte utan kolla hela tiden hur djup etsning ni vill ha.Jag gjorde inte det och det gick fort och lite för mycket..

torsdag 4 april 2013

Långpromenad i vårsolen.

Vi är ute och går med stavar för att få upp lite "flås"och tappa något kilo..( Men det märks inte ett skit på vågen) Jag fattar inte varför det skall vara så svårt att ta bort ett kilo eller två när dom kommer utan att man gjort någonting!!?Påskgodis!!??? Vi har en liten vandringsled med en intressant historia om sågverk och kvarnar drivna av vattenkraft. Väldigt vackert att gå där när isen börjar släppa och vårsolen lyser mellan träden och på vattnet som rinner genom isen..
Skara stift som är markägare har byggt broar och gångvägar med skyltar som berättar hur det hela en gång sett ut och var dom olika husen har legat och vilken funktion dom har haft.. Väldigt intressant..
Det finns även en liten grillplats med tak över mellan vattenvägarna där såghuset en gång stod.
Så här glad blir man av att titta på dom mönster som bildas när isen smälter och solljuset glittrar på vattenytan.. Eller när det börjar "bubbla" i min fantasi vad fint det skulle bli med sådan is i en lampskärm.
Men titta själv!!! Det kan bli riktigt tjusigt med is som en lampskärm!! Om det bara inte smälter..hmm..

Från dröm till verklighet.

"Dröm är dröm och saga saga, drömmer det gör blott dom svaga"
Det kan hända att det är så som i visan.. Men nu hände det sig i denna sagan att K-Rauta sålde lampor för halva priset!!! Och där bland alla lampor hängde mitt isflak!!! Jo Jo!! 50 % rabatt avdrages i kassan..














Nu hade jag inte något direkt järn eller annat som hör hemma på vattendrivna gamla sågverk eller kvarnar.
Men delar från en hö räfsa avsedd att dras av häst och några detaljer från bogträn av selen på hästen fanns i min skattkammare.
Nåja inte riktigt lika vackert som i vårfloden med ljus is och vatten, men ändå tanken med isen och den miljö som en gång fanns så blev min lampa lite åt det hållet tycker jag nog..( Om jag får säga det själv,är jag rätt nöjd) Boel också..Fast att hon skrattar åt min tokiga idèer som bubblar omkring med is som lampskärmar.



Titta! Till och med näckrosorna skymtar på tavlan under  lampan!
Det blev både vatten och vårflod med isflak och lampskärm.
Slutet gott allting gott som i sagan.